Product was successfully added to your shopping cart.

Pleje og vedligehold af vildmarksbad

Det er altid vigtigt at huske på at træ er et naturmateriale, hvilket gør at det arbejder og kan udvide eller trække sig sammen, alt efter forholdene. Så når du modtager dit vildmarksbad i træ, så kan det være at det vil lække vand de første 5-10 dage. Dette er blot hvis træet er nået at tørre lidt ud, og derfor lige skal være fugtigt og tætne igen. Dette kan også kontrolleres med vildmarksbadets tøndebånd.

Når du modtager dit bad fra Viking Outdoor

Hvis du har valgt at købe et produkt fra os, men ikke har tilvalgt at få dette malet, så vil dit vildmarksbad ankomme i ubehandlet træ. Dette vil sige at vi kraftigt anbefaler at du giver badet en kvalitets træbeskyttelse, lige når du har modtaget det. Selvfølgelig også at du først behandler det når det er helt tørt. Det er vigtigt at du kun behandler badets ydre træbeklædning, du skal ikke give træbeskyttelse indvendigt i vildmarksbadet! Når du behandler dit nye vildmarksbad, anbefaler vi at “duppe” lidt ekstra i enderne af træet, da disse ofte vil være den del af badet som er mest udsat.

Når vildmarksbadet skal behandles anbefaler vi, at du også behandler det under de påsatte tøndebånd. Her er det dog meget vigtigt at du ikke løsner både det øverste og det nederste tøndebånd samtidig, da disse holder badet sammen! Vi anbefaler at du løsner det øverste tøndebånd for at behandle under dette, og først når du har påsat det øverste tøndebånd igen, så kan du løsne båndet i bunden, for at behandle under det.

Vi anbefaler at du behandler badet alt efter behov. Men generelt med alle vores produkter, anbefaler vi at du i hvert fald går hele produktet igennem på halvårlig basis.

Hvor tit skal vandet skiftes i et vildmarksbad?

Dette er meget individuelt, og der er mange meninger og holdninger på dette område. Der er naturlig stor forskel på om man rengør sig inden brug, og hvor mange personer der er i badet. Udover dette, er hygiejne også en smagssag. Derfor er der nogle som skifter vandet hver gang, og nogen hver 10. gang. Hvis man gerne vil holde øje med vandets renlighed, kan man købe måleapperater, som kan give svar på tiltale.
Vi anbefaler uanset hvad, at man køber en form for overdækning, for gøre rengøringen og vedligeholdelsen overkommelig.

Det er vigtigt at du aldrig løsner tøndebåndene mens at der er vand i karret, da det enorme tryk der er i badet når det er fyldt, vil kunne sprænge båndene.

Måder at rengøre vildmarksbadet:

For at rengøre vildmarksbadet indvendigt, anbefaler vi at du tømmer der for vand, for her efter at rengøre det med vand og sæbe. Vi anbefaler helst at du bruger brun sæbe som rengøringsmiddel.

- Skift vandet – dette siger sig selv.
- Klortabletter – Genbrug vandet, og anvend klortabletter. De fleste kender klor, og dens effekt. Kloren går ind og dræber eventuelle bakterier. Vi anbefaler man sætter sig grundigt ind i dette før anvendelse. Der er både tabletter og klorfrit. Ved brug af klor, bør man også teste værdierne.
- Sandfilter – man kan tilkoble et sandfilter til vildmarksbadet, som sørger for at badet holdes rent og klart. Der kræves dog ekstra arbejde ved tilkobling ad sandfilter, især ved frost grader, hvor det kræver at det kører døgnet rundt for ikke at frost springe. Her kan man naturligvis vælge, at afmonterer det og påsætter det igen ved brug. Sandfiltret slår ikke bakterierne ihjel, men sørge for at karet er rent og klart.

Tøndebånd og ovn

Når du skal fyre op i din ovn, eller skal rengøre den, vil du måske opdage at der kan ligge et par cm. Vand i bundne af ovnen. Dette skal du blot ignorere, dette forsvinder igen når du fyrer op i ovnen. Dette er muligt hvis der er store mængder regn over en periode eller andet, og er ganske naturligt.

Brug kun egnede rengøringsmidler til formålet, hvis du ønsker at rengøre det rustfrie stål på tøndebånd eller ovn og skorsten. Hvis der er større punkter med rust, anbefaler vi at du bejdser det med bejdsepasta.

Vi anbefaler at du går alt rustfrit stål igennem hvert år, og derved sørge for at mindske risikoen for eventuelle rustpletter.

Sommer

Du må aldrig lade dit vildmarksbad stå uden vand i løbet af sommeren, da dette over længere tid vil tørre træet så meget at der er risiko for at det flækker. Du må heller ikke lade badet stå tom i et par dage, da dette vil gøre badet utæt, da træet tørrer. Hvis dette sker vil badet være utæt, og skal stå i omkring 7-10 dage med vand, før træet igen vil være tæt. Hvis du skal have tømt dit vildmarksbad over en periode, så anbefaler vi at denne ikke er længere end 2-3 uger, hvortil du skal være forberedt på at der går et stykke tid før det vil være tæt igen.

Vinter

I perioder med hård frost over en længere periode, kan det være en god idé at tømme vildmarksbadet og sætte det indenfor. Dette er dog kun når det har været frostvejr i en periode. Vi har oplevet at vores vildmarksbade godt har kunne stå med vand i, på trods af en periode med frostvejr, men vi anbefaler dog at man tømmer det alligevel. Dette vil dog altid være en vurderingssag, som hvor man skal holde øje med badet og reagere hvis man ser tegn på at det kan være ødelæggende.

Så med få undtagelser, så anbefaler vi at man har vand i badet året rundt. Hertil vil vi selvfølgelig også anbefale at man sørger for at dække vildmarksbadet godt af, når man ikke bruger det, så vandet fortsat holdes rent.

Af flere forskellige årsager, kan dit vildmarksbad gå hen og blive en smule utæt. Læs hvad du kan gøre her.

Du kan også finde dit nye vildmarksbad her.