Product was successfully added to your shopping cart.

Hvordan tænder jeg op i mit vildmarksbad?

Du har måske købt et nyt vildmarksbad hos os, eller går og overvejer om du skal købe et bad, men er i tvivl om hvordan at det skal fyres op. Som du måske har set i foregående punkt, så kan du vælge imellem en udvendig eller indvendig ovn. Fælles for disse er at alle vores vildmarksbade bruger brænde som varmekilde. Opvarmningstiden er omkring 2-3 timer, men dette afhænger blandt andet af hvilken type ovn du har valgt. Det afhænger også af vind og vejr, da et koldere vejr vil gøre vandet koldere, og derved tager det længere tid at få det op i en passende temperatur, som ligger på omkring 37-40 grader.

Før du tænder op i dit vildmarksbad!

Det er vigtigt at du aldrig tænder op i ovnen hvis der ikke er vand i vandet, dette vil ødelægge dit vildmarksbad. Hvis du vælger et vildmarksbad i træ vil dette ødelægge træet, og hvis du vælger et vildmarksbad i plast, vil dette smelte plast indsatsen, hvis vandet ikke er der til at køle ned. Du skal derfor fylde vand i dit vildmarksbad ved at sætte bundproppen i, og eventuelt benytte dig af muligheden for slangetilslutning. En god tommelfingerregel er at der skal minimum fyldes så meget vand i karret, at vandet når op til øverste tøndebånd. Du skal cirka regne med at det tager 1-1,5 time at fylde badet med vand.

Optænding af mit vildmarksbad

Hvis du har brændeovn eller andet som skal brændefyres, så er du helt sikkert bekendt med hvordan man fyrer op i en brændefyret ovn, da principperne er de samme. Ellers kan du læse nedenstående step-by-step vejledning:

 1. Placér optændingsblokke eller aviser i bunden af vildmarksbadets ovn.
 2. Tag små kviste eller grene og placér dem ovenpå. 
 3. Herefter tager du en avis, optændingsblok eller lighter med langt hoved, og tænder op og ligger i bunden, således at du får ild i de aviser eller optændingsblokke du har placeret i bunden. 
 4. Når du ser at ilden har fat i de små kviste eller grene du har lagt i, kan du eventuelt smide nogle flere af disse oveni. 
 5. Når der er ved at være fint gang i ilden, smider du større stykker brænde på ovnen. Du skal ikke ligge ovnen låg på endnu, da den skal bruge ilttilførsel i starten, for at kunne få gang i ilden. 
 6. Når de større brændestykker i badet har brændt i omkring 1 time, kan du smide låget på ovnen igen. Eventuelt ligge et par stykker brænde mere på, men dette er en vurderingssag. 
 7. Sørg for at holde lidt cirkulation i vandet, således vil varmen fordele sig bedre i vandet.


Tips og gode råd til fyring:

 • Brug aldrig grillkul i vildmarksbadets ovn, da disse kan brænde hul i bunden af ovnen. 
 • Det kan være en god idé, for at gøre ovnen mere effektiv, at smide et par cm. Sand i bunden af ovnen. Sand er godt til at holde på varmen, og vil derfor fungere som hjælp til varmekilden. 
 • Brug ovnens låg til at styre iltindtaget og derved ovnen. 
 • Vi anbefaler ikke at der er fyldt brænde i ovnen som overstiger vandkanten. Dette gør at ovnen vil få sværere ved at komme af med varmen, og derved kan det få ovnens øverste del til at slå sig lidt. 
 • Vi anbefaler at ovnen mængden af brænde ikke overstiger halvdelen af ovnen kapacitet. 
 • Sørg for at tømme aske jævnligt. Hvis der ligger over 10-12 cm. Aske i ovnens bund vil dette forringe ovnens varmeevne markant.

Det er desuden vigtigt at vide hvordan at du skal pleje og vedligeholde dit vildmarksbad. Læs mere her.

Find dit nye vildmarksbad i enten træ, plast eller glasfiber her.