Product was successfully added to your shopping cart.

Find træsorten der passer til dit behov

Drømmer du om det unikke, nordiske og rustikke look i haven? Men ved du ikke helt hvilket træ, som er bedst for dig? Bliv klogere her. 

Forfatter: Majbrit Gregersen//Praktikant ved Viking Outdoor d. 08-10-20

Står du og mangler et nyt færdigbygget anneks til gæsterne, en ny grillhytte til familiesammenkomsterne eller måske et nyt vildmarksbad, hvor du kan nyde det varme vand under åben himmel? Så er træprodukter en unik, flot, rustik og misundelsesværdig tilføjelse til haven. Det kan dog godt betyde lidt for dig, hvilken træsort du vælger.

Mulighederne er mange, når man skal ud at finde drømme tilføjelserne til haven, men hvilken træsort er egentlig bedst for dig? Det er altså ikke helt ligegyldigt, hvilke materialer dine nye tilføjelser til haven har, da alle træsorter har forskellige egenskaber. Derfor har vi prøvet at samle et overblik til dig over, hvad de mest brugte træsorter kan tilbyde dig.

Grantræ – nordisk kernetræ 

Grantræ er et autentisk nordisk kernetræ. Med sit nordiske flair, bløde, lette og lyse udseende er grantræet helt perfekt til enten haven derhjemme eller i sommerhuset. 

En af de ting, som karakteriserer grantræet er, at det typisk har færre knaster end f.eks. fyr og de er typisk sorte og hårde. Derudover, så indeholder grantræet og typisk lidt mindre harpiks, dog i lidt større lommer. Det vil altså sige, at du vil opleve at træet ikke sveder lige så meget, som mange andre former for træ, altså harpiks der siver ud.

Nordisk gran er vant til det hårde udendørs klima i norden, hvilket betyder, at det generelt egner sig rigtig godt til udendørs brug. Dette skyldes træets lukkede cellestruktur, hvilket også gør at granen typisk ikke optager så meget fugt og er derfor også mindre tilbøjelig til at få skimmelsvamp, fugt og råd. Derudover, så er gran meget formstabilt i forhold til f.eks. fyr, hvilket vil betyde at du vil opleve at træet i f.eks. din saunatønde vil ændre sig mindre end ved andre træsorter. Selvom gran kan stå ubehandlet udendørs, hvis det er overdækket, så kan det også overfladebehandles med alle typer af træbeskyttelse og maling. Grundet den lukkede cellestruktur, som modvirker fugt, kan dette dog godt være lidt sværere, hvorfor det kan være belejligt for dig at overveje professionel hjælp. I forhold til maling anbefaler vi mørkere farver, da eventuelt sved fra træet vil kunne ses mindre.

Hvis grantræet vedligeholdes ordentligt og holdes fri fra for meget fugt og jord, så kan træet holde op til 60 år.

 

Åben grillhytte i nordisk gran står skarpt året rundt. Med sit nordiske flair og rustikke udseende passer den perfekt ind i den moderne have. Find din havepavillon her. 

Fyrretræ – den normale træsort

Går du ud i et helt normalt byggemarked eller i den normale trælast, vil du helt sikkert kunne finde forskellige former for fyr. Træet er oftest lyst med mørke aftegninger og yderkanten, også kaldt splintveddet, er typisk gult. Det er splintveddet i fyr, som optager fugt lettere end ved gran som gør, at det er mere udsat for skimmelsvamp, fugt og råd. Typisk har fyrretræet lidt mindre, men flere knaster en gran, hvilket gør at harpiks depoterne er mindre, men også flere. Det betyder for dig, at dit produkt vil svede fra flere steder, men i mindre mængder. 

Den største forskel på de tog sorter er, at fyr er stærkere indeni og svagere udenpå, hvor det omvendte ses ved grantræ. Det betyder altså også, at fyr egner sig typisk bedre til indendørs byggeprojekter. Det kan dog trykimprægneres, som gør at det kan bruges udendørs. 

 

Vil du også nyde det varme vand under den åbne himmel? Find dit udendørs vildmarksbad her!

Den bedste kvalitet til perlen i haven

Ved Viking Outdoor går vi ikke på kompromis med kvaliteten. Eftersom vi ved, at størstedelen af alle vores produkter skal bruges udendørs, har vi valgt et højt kvalitets nordisk gran, for at sikre holdbarheden. Træet er vokset op i nordiske forhold, hvilket betyder at styrken er i top. Alle vores produkter er altså produceret i nordisk gran, og bærer det karakteristiske lyse og lette udseende. Se f.eks. denne 9.9m2 havepavillon i træ!

Gran er som nævnt også mere formstabilt og bøjeligt end fyr, hvilket betyder, at træet ikke vil give sig så meget. Det skal dog siges, at med alt naturligt materiale, vil det kunne rykke sig lidt, hvilket kan betyde små utætheder. Ved vores produkter har vi gjort hvad vi kan, få at undgå dette. Vi har f.eks. på vores overnatningstønder samt vildmarksbade sat spændebånd på. Disse medhjælper at holde produktet tæt på tværs af sæsoner. Ser vores udvalg af overnatningstønder her og vildmarksbade her.

*Dette er udarbejdet og fortolket af Viking Outdoor og ændringer kan derfor forekomme. Derfor er det altid vigtigt at tjekke op de aktuelle informationer før i påbegynder et nyt projekt.